Ako vyzerala maturitná písomka zo slovenčiny 2005

Ako vyzerala maturitná písomka zo slovenčiny 2005 pisomna_maturita.jpgVyše 60 tisíc maturantov sa v tomto roku pripravujú na maturitu po novom (študenti si vyberajú úroveň skúšky, cudzí jazyk je povinný, gymnazisti maturujú z piatich predmetov), ktorá sa začína v pondelok 11. 4. písomkou zo slovenčiny. Nasledovať budú písomky z angličtiny, matematiky, nemčiny, ukrajinčiny a maďarčiny a ústne skúšky (od 23. 5. - 10. 6.). Podmienky sú náročnejšie ako po ostatné roky preto si väčšina študentov zvolila jednoduchšiu úroveň. To ich môže znevýhodniť, pretože vysoké školy, na ktoré si podali prihlášky uprednostňujú náročnejšiu úroveň maturít.

Tohtoročné maturity odštartovali dnešnou písomkou zo slovenčiny, z ktorej som sa pred nedávnom vrátil a ďalšie riadky budem venovať tomu ako to všetko prebiehalo.
Oficiálne sa všetko začalo o 8:00 kedy sme dostali okruh tém - žánrov, z ktorých sme si mohli vybrať. Zo 6 žánrov (beletrizovaný životopis, diskusný príspevok, rozprávanie, úvaha charakteristika osoby, a výklad) bolo vybraných 4. Úrovne boli rozdelené na A / B, z ktorých uvediem len témy pre úroveň B (A sa mi zatiaľ nepodarilo zistiť, no neskôr ich doplním):

Trochu zmätku nám spôsobila najmä úvaha, pretože sme nevedeli či máme písať na prvý, či druhý citát, no bolo nám vysvetlené, že úvaha má byť na obidve citáty s určitou nadväznosťou. Osobne som sa tiež zameral na úvahu, jediným žánrom, ktorý nie veľmi zaujal bol diskusný príspevok.
Na vybranie témy/žánru sme mali 15 minút, potom už každý musel uviesť čo bude písať. Zmeniť to už neskôr nebolo možné. Na písanie sme mali klasických 240 minút na napísanie konceptu a prepísanie do čistopisu.

Z pravidiel čo sme mohli a čo sme nesmeli spomeniem napr. to, že bolo zakázané používať mobil aj ako hodinky, nápoj sme mohli mať ale už vopred otvorený aby sme pri písaní neskôr nikoho nerušili alebo aby sme neobliali písomku a na WC sme mohli chodiť po jednom, pričom na chodbe bola kontrola. Ak sme si neboli niečím istý mohli sme použiť synonymický slovník a pravidlá slovenského pravopisu.

zaujímavosť:
Ako to už zvykne bývať, o tom čo je prísne utajené až do určitej doby sa vie už pred tou určitou dobou. Výnimkou nebola ani tohtoročná písomka zo slovenčiny a utajovanie žánrov a tém až do jej uskutočnenia.
Včera večer som mal telefonát, z ktorého som sa dozvedel približný okruh tém a dnes v škole som si ho ešte doplnil od ďalších ľudí. Kto presne k týmto témam a ako prišiel nebudem písať, pretože o konkrétnych osobách ani neviem, resp. nikto o nich nevie :). Každý to vedel od každého pričom sme sa o tom mali dozvedieť až! tesne pred písaním písomky. Mňa ani tak neudivuje to, že väčšina o tom vedela aké témy asi budú a určite nikoho nenapadlo aby sa na nich začal nejak extra pripravovať. Zaujíma ma len to, ako sa to dostalo von??? Či to je až taký „bordel“ v tomto štáte? Odpoveď radšej nechcem vedieť. Z "prezradených" tém spomeniem len zopár, väčšina bola vraj pre úroveň A (čo má ešte väčšiu vážnosť): diskusný príspevok: Bush & Putin, úvaha: Človek zastav sa a obráť sa späť (alebo niečo v tom zmysle), beletrizovaný životopis, charakteristika osoby: Môj idol. Posledným žánrom, ktorý spomeniem je úvaha na druhý citát Potrebujem druhého, aby som lepšie pochopil sám seba, ktorý skutočne na písomke bol. Tých prezradených tém bolo viac než 20 :) čo nikoho neospravedlňuje, resp. mohol si ich niekto len tak vymyslieť či tipnúť, čo v prípade citátu k úvahe pochybujem že bol len tip, alebo to bola len náhoda?!
..Náhody neexistujú...

  Nerozumiem starší maturant11.04.2005 23:06 
  nemas v tom uplne jasno... monika11.04.2005 23:43 
 Re: nemas v tom uplne jasno... res5ekt16.04.2005 15:56 

Pridaj názor             Zobraziť všetky


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Lipany alebo Humenné + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Sobota, 20. Apríl 2024  meniny má: Marcel zajtra: Ervín