Ako zbohatnúť: Bohatý otec, Chudobný otec (Robert T. Kiyosaki)

Ako zbohatnúť: Bohatý otec, Chudobný otec (Robert T. Kiyosaki) bohaty-otec-chudobny-otec-robert-t-kiyosaki-sharon-l-lechterova.jpgKniha Bohatý otec, Chudobný otec od Roberta T. Kiyosaki-ho sa mi dostala do rúk v čase keď si poniektorí z mojich rovesníkov už môžu pred meno pripísať Bc. Načo moje podvedomie hneď zareagovalo "Vidíš, mohol si aj ty!", ocovi som pre istotu radšej nič nehovoril :)) Urobil som dobre, že som nakoniec VŠ predčasne ukončil, hlavne vzhľadom k tomu čo chcem ja. Na moje prekvapenie obsah knihy nesedel s tým čo som očakával. Knihy väčšinou kupujem podľa témy a ako prvé mi musí rezať jej názov poprípade si k nej prečítam úryvok ak je k nej zverejnený. Niekedy je zaujímavé kúpiť knihu naslepo, len podľa názvu. Knihu som teda kupoval v mienke, že bude o tom aký je rozdiel vo výchove detí medzi bohatými ľuďmi a chudobnými. Vo výchove ako takej, nakoľko podtitul knihy je "Čo bohatí učia svoje deti a chudobní nie". Hlavnou témou sú peniaze a to ako k nim pristupujú bohatí a chudobní a čo učia o peniazoch svoje deti. Ak by bol podtitul "Čo bohatí učia svoje deti o peniazoch a chudobní nie" tak by mi to dávalo úplne iný zmysel. Kúpu knihy samozrejme neľutujem a po jej prečítaní môžem povedať, že je to kniha ku ktorej sa dá kedykoľvek vrátiť.

Usilovne sa uč, dostaneš dobré známky a nájdeš si dobre platené zamestnanie s mnohými výhodami...

Pred dvoma-troma rokmi som napísal článok "Škola základ života". Osobne mám problém presne vyjadriť to čo mám na mysli, tak aby to na prvý krát každý pochopil, keď som však začal čítať úvod knihy Bohatý otec, Chudobný otec v duchu som si hovoril "presne to som chcel v mojom článku povedať!". Myšlienkou knihy je nepracovať na peniaze, ale aby peniaze pracovali na ďalšie peniaze. Na čo mi oktam povedal, že čo sa stane a kto bude robiť všetky tie bežné práce keď každý bude robiť tak aby za neho pracovali peniaze? Samozrejme nie každý si je toho vedomí, resp. je ale väčšinou len v malom. Každý má však strach lebo tak rýchlo ako sa dá k peniazom dostať, dá sa o ne aj rýchlo prísť (záleží tiež na tom kto s nimi ako nakladá - a práve o tom je táto kniha) a preto volí istejšiu formu zarábania peňazí. Práca ako taká však v knihe nie je podceňovaná, mala by slúžiť skôr na to aby sa človek niečomu priučil - v praxi + zarobil počiatočný kapitál ktorý bude ďalej už len rozmnožovať. Veľmi sa mi páčil nápad odosobnenia sa od platu :) Na naše pomery možno samovražedný nápad. Keď si to tak vezmeme, ak sa budeme sústrediť na to aby sme v práci podali čo najlepší výkon a na to aby sme len tak nepresedeli ďalší pracovný deň poprípade len počítali dni do výplaty, ale jednoducho sa od takýchto zlozvykov odosobnil a zamerali sa na svoj profesionálny rast a na získavanie skúseností a zdokonaľovaní, teoreticky by sa mal od toho odzrkadľovať aj plat a jeho výška. V podstate nemať za cieľ snahy plat samotný, ale skôr to čo snažením získame. Dalo by sa však na túto tému polemizovať, tiež však záleží na tom kto má akého šéfa :). Niekedy však samotný fakt, keď pracujete vo firme kde si vašu snahu nevážia a platia vás len podľa dohodnutej sumy bez ohľadu na odpracovaný (nie odsedený) počet hodín či podaného výkonu, hovorí sám za seba. Na takom pracovnom mieste zrejme nebude všetko v poriadku. Dúfam, že ste pochopili čo som tým chcel povedať :) ak nie tak čísla na mňa sú v kontaktoch ;)

Po prečítaní knihy, ale aj počas jej čítania som sa pozastavil a sám sebe povedal, to som si na to musel kupovať knihu aby som si to čo je v nej napísané, uvedomil? :) Teraz by malo nasledovať "Áno, musel!" no prieči sa mi to s časťou v knihe ktorú momentálne čítam a to Miluj svůj život od Louise L. Hay kde sa ako cesta k sebeláske považuje aj to aby sme slovo "musel" nahradili radšej slovom "mohol" :) Je to o tom osvojiť si základné pravidlá ako peniaze šetriť, zbytočne nemíňať, nezadlžovať sa, myslieť skôr do budúcna ako na momentálne krátkodobé potešenie. Osobne som si niektoré z nich osvojil už pred tým, no prečítaním knihy som sa len uistil, že konám správne. V knihe je samozrejme aj niekoľko viet o tom ako v konečnom dôsledku zariadiť aby peniaze pracovali pre vás, či už kúpou nehnuteľností, investovaním, akciami s niekoľkými konkrétnymi typmi ktoré Kiyosaki-mu vyšli. Koniec knihy je podľa mňa najťažší, nakoľko je to koniec knihy, ale začiatok toho aby čitateľ začal konať, čo nie je pre mnohých a priznám sa aj pre mňa také jednoduché.

Celkom zaujímavý postreh na túto knihu, pohľad z inej strany:

  Kniha R.Kyiosaki Wimka18.02.2011 15:49 

Pridaj názor             Zobraziť všetky


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Vranov nad Topľou alebo Svidník + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Štvrtok, 25. Apríl 2024  meniny má: Marek zajtra: Jaroslava