Helico: „Do Slovenského HIP-HOPu nechcem patriť?!“ a po roku

Helico: „Do Slovenského HIP-HOPu nechcem patriť?!“ a po roku helico.jpgNepísaným zákonom slovenského rapu je že, ak rapovať, tak po slovensky. Samozrejme, že sa vždy nájde nejaký... človek, ktorý musí byť nejak "výnimočný", "iný" než tí iní, aj keď nieje prvý. Aby som bol konkrétny, mám na mysli Helica. Tento človek a ani nikto nevie ako, zjavil sa na scéne slovenského hip-hopu z ničoho nič. Vlastne ani nie tak slovenského, pretože.... Veď najprv si to prečítajte pekne zaradom a potom sa dozviete, ako sa vlastne veci okolo tohto "umelca" majú. | A na záver pohľad o rok dozadu.

Tým, že som napísal, že nie je prvý som mal na mysli, že ešte jeden taký tu určite pred ním bol. Bol to Erik Aresta, alebo ak chcete MC Erík, ktorý okrem toho pôsobil aj s Barbarou. No toho sme už dávno nepočuli. Po článku na hip-hop.sk o Helicovi na B.O.T.Y sa spustil vodopád reakcií na jeho osobu a na to, čo robí a prečo to robí. Tomu nasvedčuje aj pomaly viac než 4000 reakcií, záporných ale aj kladných. Týmto by som chcel nadviazať na diskusiu na hip-hop.sk a ujasniť zopár faktov aby ste sa už konečne dozvedeli čo je pravda a čo nie. Ešte cez prázdniny, na jednom východoslovenskom rádiu bol rozhovor s Helicom. Rozhovor bol rozdelený na 4 časti z toho najzaujímavejšou bola 2. To najpodstatnejšie eo tam bolo povedané môžete nájsť v sekcii mp3 aby ste mi verili, že som si to nevymyslel. Ako prvou otázkou bola, odkiaľ prišiel k takémuto (vraj) umeleckému názvu? Tento umelecký názov mu dali chalani z Droopy D crew, čo je také hip-hopové tanečné zoskupenie z Košíc, s ktorími predvádzal rap performance, čiže rapoval. Raz keď prišiel na tréning mu povedali, citujem: „ ...no čo je ty helico gangster “, odvtedy mu to prischlo ale to gangster vynechal a pridal tam ten dĺžeň aby to bolo také spevavé. Rozhovor pokračoval debatou o tom kde pôsobil. Ako sa Lumir z hip-hop.sk domnieval že mal niečo s D'Night, on tam pôsobil a potom sa začal pripravovať na sólo dráhu. No a na krste Mishinho CD sa to začalo čo nás určite nezaujíma. Spomenutý tam bol aj MC Erik. Nasledujúcou otázkou bola, otázka o "vlastnom štýle". Odpoveď, dosť zaujímavá, v D'Nighte nemohol používať ochrannú známku ktorú používa, čiže Parental Advisory, kde sa môže slobodne vyjadriť a že on je človek ktorý si rád uvolní, a nemyslí tým len z ritnej dierky. Začal aj vysvetľovať, že mother fucker znamená (keď niekto niekoho stretne) že: „tak ako ide starý“. Na koniec prvej časti povedal, že si váži celú túto kultúru, aj rap samotný, lebo mu to dáva veľa a je to to najlepšie eo môže obsiahnuť jeho vnútro.

2. časť bola o albume, ľuďoch ktorí na ňom spolupracovali a ostatné nepodstatné veci. Až kým mu moderátor nepoložil otázku, ako hodnotí slovenskú rapovú scénu, či sa rozvíja a ako je to s konkurenciou. Odpoveď sa dá len odcitovať: „ K tomuto veľmi by som sa nechcel vyjadrovať, pretože neviem prečo, ale všetci ma akosi sa snažia zaradiť, že patrím do slovenského hip-hopu, ale ja by som to chcel objasniť, ja do toho hip-hopu nechcem nejak patriť. Ja by som skôr povedal, že tento album vyšiel po dohode s vydavateľstvom ako ukážka niečoho čo vieme ponúknuť aj von a že môžeme ukázať, že aj Slovensko dokáže robiť takéto veci. To, že už sa začínam spájať so slovenským hip-hopom a že som slovenský Eminem a slovenský Jay-Z to už je bohužiaľ také, povedal by som roztlachávanie iních ľudí.“ (Koniec citátu) K tomu exportu: to, že jeho skladby boli ponúknuté do Nemecka a Ameriky (Boston) je pravda. V tej Amerike bol ponúknutý jeden song do celoamerického rádia. No tak to by som potom, keď by napr. náhodou mali obyvatelia Harlemu naladené to celoamerické rádio, chcel vydieť ich ksichty akoby sa tvárili pri počúvaní tej skladby. Veď v Amerike deti na hip-hope vyrastajú, aspoň v tých černošských rodinách, tam už 5-6 ročné deti vedia lepšie rapovať ako on. Tak keď už tam on chce preraziť ??? Jedine tak hubu.

Ďalej to bolo v podstate oničom, kecanie o tom že čo podniká, aké akcie a s kým nebolo moc zaujímavé. Blbé bolo na tom to, že ten rozhovor bol dopredu nahraný, čiže poslucháči nemali žiadnu možnosť vyjadriť, či opýtať sa. Alebo to bolo zámerné? Čo som ja počúval počas tej relácie jeho "tvorbu" tak mi to vždy pripomínalo niekoho z tých amerických raperov. Skôr by som povedal, že on je taký "rapper imitátor" (...kopírka, pretvárka alebo nejaký žebrák, ktorý sa nehodí k nám...), no to je len môj názor. Na konci, keď ešte poprial moderátor Helicovi všetko dobré, nastal rozpor že ktorému, tomu v ňom, či jemu, pretože toho helica môže mať aj on. (Je vedecky dokázané, že helico baktéra ma približne každý 2-3 človek), eo viedlo moderátora k tomu, že na koniec dodal: „Helico je v každom z nás“.

Čo na záver? Cieľ jeho tvorby ešte stále nechápem, robiť hip-hop na Slovensku pričom sa do slovenského hip-hopu nezaraďovať, no namiesto toho ponúkať skladby ľudom v iných štátoch, tak za tým vidím iba jedno - prachy. A keď nie to, tak pre čo "to" robí??? Nielen v hip-hope, ale aj v ostatných hudobný štýloch je na začiatku nejaké to demo (aj keď pôsobil v D'Nighte a ostatných drístoch, ale to čo robí teraz je niečo iné), no on akoby zázrakom má nový album. Mňa len toľko mrzí, že na Slovensku je ve3a zaeínajúcich hip-hopových skupín ktoré to robia úplne pre niečo iné a nemajú toľko štastia s vydaním albumu za tak krátku dobu ako on. Len dúfam, že teraz nenastane nejaká invázia nových slovenských rapperov (MC Rakovina, DJ HIV ;o), ktorí si povedia, že keď to vyšlo Helicovi tak prečo by to nemalo vísť im. Pričom pred očami budú mať len obraz malých zelených papierikov s tvárami amerických prezidentov a nie obraz tej pravej veci pre ktorú ten hip-hop vlastne chcú robi?. Ešte niečo, ak máte problémy s helico baktérom tak vám pomôže len nejaký dobrý doktor, čo sa tejto veci a tohto Helica týka, tak už len asi Dr. Dre. :o)

Takýto názor na Helica a na všetko ostatné som mal asi tak pred rokom a musím sa priznať, že za to teraz v podstate hanbím :) Za rok sa toho veľa zmenilo aj čo sa tejto veci týka. "Originál" článok som tu ponechal, aby ste mali podľa čoho posudzovať. A ako sa ten môj názor po roku zmenil? Stručne by sa to dalo zhrnúť do jednej a zásadnej vety: "Je mi to jedno!". Áno. Je mi jedno či ten či henten rapuje po anglicky či po uzbekistánsky lebo to skutočné nieje o tom akým jazykom to človek podáva ostatným ľuďom, ale akým spôsobom a hlavne prečo.

Súvisiace linky:
- www.helico.sk - doména je už voľná k zaregistrovaniu
- INZINE.sk - Americký rap a Slovenský crap
- spomínaný rozhovor na KIKS (terajšie KISS) rádiu (ospravedlnte nižšiu kvalitu mp3 súborov):
1.časť, 2.časť, 3.časť, 4.časť, Helico vo "vzťahu" k SK_HH

  K clanku clover Z nazorom19.05.2010 05:43 

Pridaj názor             Zobraziť všetky


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Prešov alebo Vranov nad Topľou + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Streda, 24. Apríl 2024  meniny má: Juraj zajtra: Marek