Neobyčajná vianočná pieseň

Neobyčajná vianočná pieseň vianocny-zvoncek.jpgVianoce sa blížia aj keď vianočná nálada nám už vládne nejaký-ten mesiac. Pred a vianočnú náladu nám dotvárajú najmä pesničky, ktoré nám však po určitom čase začínajú liezť na nervy. Najmä v zhone pri nákupe darčekov ich máme možnosť v nákupných centrách, hypermarketoch a obchodoch počúvať celé dni a tak po príchode domov už máme všetkých tých "jingle-bells" a "christmas" hitov plné zuby a vychutnávame si radšej len obyčajné - ticho. No spomedzi všetkých tých "bežných" piesní sú aj také, ktoré sú.....neobyčajné.

Osobne patrím medzi ľudí, ktorí sú takýmito vecami doslova posadnutí a vianočná nálada u mňa začína už niekedy koncom augusta :D Znie to divne viem, ale maximálne si len tak z nedočkavosti pustím jednu-dve-tri skladby (ak nie celý album :). Vianoce mám veľmi rád a ani reči typu že "..sú to už len plytké prežitky komercie..." ma nedokážu odradiť, či pokaziť mi moju jesenno-vianočnú náladu. Na druhej strane čo sa piesní týka tak osobne preferujem viac tie americké (klasické) verzie, a zase si môže o mne myslieť kto-chce čo-chce, ale pre mňa má vačší význam to, čo mi poskytne lepší zážitok, resp. mám z toho väčší "duševný osoh". Slovenských verzií mám dosť v kostole, aj keď Tichá Noc na konci polnočnej omše má tiež vlastné čaro.

Tou neobyčajnou piesňou, o ktorej by mal byť tento článok (no to "intro" som si jednoducho nemohol odpustiť ;) je úžasná skladba Snow a jej autorkou je Loreena McKennitt. K tejto skladbe som sa dostal niekedy pred rokom v auguste :) kedy "ma to chytilo" a začal som len tak hľadať nejaké vianočné skladby. Pôvodne som si ju chcel vypočuť len na základe názvu a po vypočutí som bol veľmi milo prekvapený. A prečo je neobyčajná? No ak Vám hovorí niečo meno Loreena McKennitt, tak určite viete, že je to speváčka, ktorej skladby by sme mohli zaradiť do žánru a interpretov typu "Enya", konkrétne je to keltský (Celtic) žáner s klasickými prvkami a hudobnými nástrojmi (harfa, flauta, píštalka,...) a motívmi najmä z krajín ako je Írsko (aj keď speváčka pochádza z Kanady, čo ma tiež veľmi prekvapilo).

Skladbu nájdete na albumoch To Drive the Cold Winter Away (1987) a A Winter Garden: Five Songs For The Season (1995). Aj keď táto skladba nie je "čisto" vianočná, určité vianočné-zimné čaro v sebe má. Mne osobne sa na nej páčia použité hudobné nástroje a neuveriteľný speváčkin hlas. Pre utvorenie vlastného názoru je pesnička Snow - Loreena McKennitt.mp3 dostupná aj na stiahnutie.

..článok prešiel gramatickou úpravou vďaka Natálii (cmuq ;)

Pridaj názor


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Stará Ľubovňa alebo Svidník + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Štvrtok, 25. Apríl 2024  meniny má: Marek zajtra: Jaroslava