Skrz webové rozhrania

Skrz webové rozhrania webinterfaces.jpgInternet nám okrem "surfovania" ponúka tiež veľa možností ako komunikovať, využívať miesto na internetových serveroch pre verejnú dostupnosť súborov na celom svete, či ukladať dáta internetových stránok do databáz. Na to slúžia rôzne aplikácie pomocou ktorých tieto služby môžeme využívať. No v prípade ak sme na cudzom mieste kde tieto aplikácie nie sú, poprípade ich môžeme stiahnuť no na to veľa času nemáme alebo dokonca sme na mieste kde nie sme oprávnení čokoľvek inštalovať, vtedy nám to veľmi uľahčia webové rozhrania.

Ako to funguje?
Jednoducho!, dalo by sa povedať. No to len z pohľadu užívateľa, čo nie vždy musí byť pravda. Webové rozhranie nie je nič iné ako internetová stránka len s tým rozdielom, že je určená len na to jediné - simulovať, resp. nahrádzať funkcie danej aplikácie, pomocou ktorej inak pristupujete k danej službe.
Stránka cez ktorú danú službu využívate je väčšinou napísaná v rôznom jazyku s využitím rôznych scriptov od PHP, JavaScript, Flash, CGI a ich kombináciám. Väčšinou svojím vzhľadom pripomínajú originál aplikáciu (najmä ICQ), čo pôsobí vierohodne a človek niekedy ani nezistí že to všetko funguje cez web. No takúto vymoženosť majú po väčšinou len užívatelia s vysokorýchlostným pripojením, ktorí na druhej strane webové rozhrania asi nepoužívajú :). Ostatní musia mať pri používaní daných služieb strpenie, pretože také webové rozhranie obsahuje "ťažké" scripty, ktoré majú po väčšinou aj cez 5MB(dokopy, jednotlivé časti od 50 až cez 200kB). Hlavne treba byť trpezliví, pretože to všetko ide z druhej strany (server rozhrania) a nie z vášho localhostu. Dúfam, že Vám jednotlivé adresy k rozhraniam a rozhrania samotné uľahčia prácu a ušetria čas.

IRC
Spomedzi všetkých spôsobov a druhov chatov [:četov:] (dané slovo: "chat" a jeho skloňovanie robí medzi Slovákmi veľký zmätok, veď skúste svojej žene ako dôvod neskorého príchodu domov - ak vôbec :) odôvodniť SMS-kou, že sa zdržíte lebo ste práve s nejakou Evou na chate :)) najobľúbenejší a najvyužívanejší, no aj instant messenger-i sa "tešia" veľkej obľube. Prístup na IRC cez web nájdete na www.irc.cz/cgi-bin/irc.cgi. Hlavná stránka sa Vám zobrazí rýchlo pretože obsahuje len položky s nickom a kanálom na ktorý sa chcete pripojiť. Ovládanie je jednoduché, mal by ho zvládnuť každý*.

ICQ
Na svojich stránkach www.icq.com/icq2go Vám ICQ ponúka hneď dve verzie svojho rozhrania cez ktoré budete môcť komunikovať a to novšiu - Flash verziu: www.icq.com/icq2go/web.html a staršiu - Java verziu: www.icq.com/icq2go/flicq.html
Práve prístup na ICQ cez web je prípad kedy to záleží od rýchlosti Vášho internetového pripojenia. Mňa osobne omrzelo čakať kým mi dané rozhranie (konkrétne Flash-ové) natiahne a to som bol v kaviarni ktorej kvalita pripojenia a technického vybavenia bola na dosť vysokej úrovni.

FTP
Spomedzi všetkých služieb, ktoré najviac využívam spolu s webmailom je prístup na FTP zo stránky www.net2ftp.com. Tento FTP webclient je veľmi rozsiahly, najmä po užívateľskej stránke, pretože neobsahuje len klasické možnosti ako by si niekto mohol myslieť (upload/download). Na úvodnej stránke Vás čaká formulár pre prihlásenie na ktorýkoľvek ftp server, samozrejme ak naň máte oprávnenie. Pre zjednodušenie ovládania najmä po jazykovej stránke je k dispozícii 10 jazykov z ktorých našincovi bude najviac vyhovovať čeština, po grafickej stránke je to 6 farebných motívov. Prihlásenie je klasické, dostupné je aj v anonymnom, pasívnom a SSL móde.
Po pripojení na daný FTP server už máte k dispozícii mnoho funkcií ako upload+download neobmedzene, kopírovať a presúvať dokonca aj na iný FTP server, mazať, premenovať, meniť práva, zobrazovať obrázky, kód, editovať text, html, php, zipovať súbory pre stiahnutie a tie: odoslať e-mailom alebo uložiť, nahrať a uložiť zo: zip, tar, tgz, gz, a veľa ďalších možností, ktoré každou novou verziou pribúdajú, uľahčujú + zrýchľujú používanie tohto FTP webclienta. Pre používanie Vám odporúčam ponechať zapnuté cookies a mať podporu JavaScriptu. Pri používaní to bude občas trvať, záleží na obsahu daného FTP servera a jeho adresárov a samozrejme Vášho pripojenia.

POP3
Pomocou tejto: http://doodeetoo.ziak.sk/pop3 pop3 brány sa rýchlo pripojíte na daný pop3 server a po pripojení si už môžete prezerať a mazať e-maily no s absenciou príloh, ktoré sa zobraziť nedajú.
No ako alternatívu môžete použiť malú (cca 200Kb) aplikáciu - Popcorn 1.70. Ide o e-mail klienta, čiže s web rozhraniami to nemá nič spoločné. Nepotrebuje ho inštalovať a na vašom prenosnom zariadení zaberie úplne minimum miesta, no obsahuje funkcie ako ktorýkoľvek iný e-mail klient až na to jednoduché grafické prostredie. Najnovšiu verziu nájdete na www.ultrafunk.com/products/popcorn/

MySql
www.phpMyAdmin.net pozná určite každý, kto pri svojich internetových stránkach využíva formu MySql databázy. Mne osobne tento "mysql klient" veľmi vyhovuje a najmä uľahčuje prácu, napríklad aj pri písaní tohto článku, resp. s jeho exportom do databázy.

Ochrana informácii
Keďže pre prístup k jednotlivým službám, či už FTP, MySql alebo POP3 je potrebné zadať informácie bez ktorých náš prístup bude inak zamietnutý je namieste ak si položíme otázku: či naše informácie nebudú nejako zneužité?! Možné to je, pretože napríklad u ICQ takéto obavy nemusíme mať, keďže webové rozhranie je poskytované poskytovateľom danej služby. To či Vaše informácie u ostatných rozhraní sú alebo nie sú zneužité, tak to Vám neviem povedať :), ale dúfam, že určite* nie* :) No po "použití" Vám odporúčam vymazať aspoň tie cookies. Pre tých nedôverčivých je tu možnosť stiahnuť si dané rozhranie a použiť ho na svojom vlastnom serveri/web priestore, ak ním disponujete. Najčastejšie je to označené odkazom DOWNLOAD a konkrétne táto možnosť je u: net2ftp (cca 1,2MB), phpMyAdmin (cca 2,7 MB), IRC klient (váš server musí podporovať CGI scripty) väčšinou sú komprimované v zip súbore. Poprípade, ak hľadáte webmail tak (spomadzi tých ktoré sú zadarmo :) najpoužívanejší je Horde alebo Uebimiau.

Webové rozhrania ako také sú väčšinou využívané ľuďmi, ktorí nemajú pevné pripojenie na internet a využívajú pripojenia v škole či v kaviarni a práve im tieto webové rozhrania uľahčujú prácu s internetom, ja osobne zatiaľ (ale už sa spisuje zoznam na bytovom družstve kto je za spoločnú prípojku :)) patrím medzi nich. Ak ste sa o niektorých dozvedeli práve vďaka tomuto článku som len rád, no ak poznáte viac webových rozhraní pre služby ktoré tu neboli spomenuté tak nám o nich jednoducho napíšte.

Pridaj názor


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Lipany alebo Bardejov + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Štvrtok, 25. Apríl 2024  meniny má: Marek zajtra: Jaroslava