Minister sa prepočítal, študenti chystajú štrajk

Minister sa prepočítal, študenti chystajú štrajk matika_strajk.jpgTohtoročná maturita už na začiatku priniesla viac škody ako úžitku. Aj keď maturitné písomky zo slovenčiny a anglického jazyka mali až na pár úprav normálny priebeh, maturitná písomka z matematiky narobila rozruch a starosti nielen študentom ale aj ministrovi školstva. Čo však nebolo spôsobené novým priebehom alebo niečím iným (keďže tohto ročná maturita je označená ako "maturita po novom"), ale tým, že niektorí študenti dostali zadania, ktoré obsahovali výsledky príkladov. Vzniknutá situácia tak spôsobila napätie a rozruch nielen u samotných študentov ale aj medzi verejnosťou.

Aj keď sa písomná maturita z matematiky konala minulý týždeň v stredu (13. 4. 2005) rozruch, ktorý okolo nej vznikol, začal naberať na obrátkach najmä v poslednej dobe k čomu prispel aj výrok hovorkyne rezortu školstva Moniky Murovej.

Prvou reakciou ministra školstva Martina Fronca bolo stanovenie nového termínu písomnej maturity z matematiky na 26. 4, ktorej by sa mali zúčastniť všetci študenti, bez ohľadu na to či ich zadanie obsahovalo výsledky alebo nie. Študenti na to najprv zareagovali návrhom na finančné odškodnenie spôsobené psychickou ujmou čo ministerstvo považovalo za bezpredmetné, teraz požadujú aby sa opravného termínu zúčastnili len tí študenti, ktorých zadania obsahovali výsledky (2714 študentov).
Príčinou toho, že niektoré zadania obsahovali aj výsledky, je len zlyhanie ľudského faktora, povedal Ján Pišút predseda ŠPÚ, keď pracovník ŠPÚ omylom pridal pri tlači testu aj autorský text obsahujúci výsledky. Dôsledkom toho bolo odvolanie riaditeľa ŠPÚ Vladimíra Repáša, ktorého nahradí Anna Butašová.
Študenti však nenechajú situáciu len tak a na stredu 20. 4 pripravujú štrajk - prerušenie vyučovania na druhej hodine, na čo minister Fronc zareagoval, že je to ich legitímne právo. Študenti zároveň požadujú okamžitú demisiu ministra Fronca a zároveň požadujú zrušenie písomnej formy maturity z matematiky.

ako by to nestačilo...
Situáciu okolo maturity z matematiky ešte viac zhoršilo vyjadrenie Moniky Murovej, hovorkyne rezortu školstva, ktorá sa pre TV Markíza na otázku o meškaní sociálnych štipendií vyjadrila:

"Mám takú náladu, že mám sto chutí povedať: tak nech zdochne, do prdele. Doteraz jak študoval? Sorry, ospravedlňujem sa."
Podľa ministra Fronca to nebolo vhodné, ale Murová o miesto nepríde, bude len pokutovaná.

Celý tento rozruch a počiatočné škandály len vykresľujú ironický úsmev na tvárach ľudí, ktorých sa maturita veľmi nedotýka. No na strane študentov je to najmä len o krútení hlavou a nepochopení, resp. o nechápaní. O nechápaní toho, ako je možné dopustiť aby sa takéto banálne veci stávali v tak (aspoň pre nich) dôležitých veciach. Potom sa netreba čudovať nad tým ako mládež stráca dôveru v tak významných inštitúciách a nad tým, že každý nadáva na tento štát a to, čo sa v ňom deje, resp. na to čo sa pripúšťa aby sa dialo.
Osobne som patril medzi tých šťastných(?), ktorí pri maturitnej písomke z matematiky dostali zadania bez výsledkov. Čiže dúfam, že si to už nebudem musieť zopakovať. Tým, čo si to 26. 4 zopakovať pôjdu, prajem veľa šťastia a najmä zadania bez ďalších výsledkov.

Súvisiace linky:
Pravda.sk: Študenti proti maturitám tvrdo protestujú
Pravda.sk: Maturanti: Protestom sa to neskončí
Pravda.sk: Fronc: Opakovanie je najspravodlivejšie
Pravda.sk: Fronc dal hovorkyni Murovej pokutu

Pridaj názor


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Lipany alebo Michalovce + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Piatok, 26. Apríl 2024  meniny má: Jaroslava zajtra: Jaroslav