O krok bližšie k DJingu

O krok bližšie k DJingu ots.jpgNie je DJing ako DJing a v tomto článku sa budem zaoberať najmä, resp. len DJingu čo sa hip-hopu týka. Osobne žiadneho DJa nepoznám a viem, že DJing nieje žiadna lacná záležitosť, no dostal som sa k tomu bližšie aspoň o malý krok v podobe jedného softvéru. Už na začiatku Vás chcem upozorniť, že tento článok neslúži ako návod ako sa k DJingu doslova dostať, to nie :). Konkrétny softvér ktorý tu budem opisovať Vám môže poslúžiť na čiastočné priblíženie toho, ako to v skutočnosti môže vyzerať a zároveň Vám môže spestriť počúvanie hudby na vašom PC.

Reč bude o produktoch spoločnosti Ots Corporation, z ktorích by nás mohli zaujímať najmä OtsDj, OtsCDSratch no najmä OtsTurntables. Všetky tieto programy si môžete stiahnuť a používať 30 dní, čo je asi najčastejšia doba trial verzií pokiaľ ich nepoužívate verejne, ale len tak - pre seba :). Ako k prvému z produktov som sa dostal k OtsDj, bolo to niekedy pred 2 rokmi. No v poslednej dobe som prišiel viac na chuť práve OtsTurntables.

OtsDJ je pre nás nie príliš zaujímavý pretože obsahuje len jeden gramec :) (pre porovnanie si pozrite screenschoty, resp. stránky daných produktov), preto sa viac budem venovať OtsTurntables.
Pri každom otvorení vás bude otravovať varovanie o používaní, čiže stačí kliknúť len na YES a môžete začať. Po zmiznutí otravnej hlášky vás privíta základna výbava správneho DJa, ktorá je v tomto programe veľmi pekne graficky spracovaná. No nie všetky vymoženosti tohoto programu budete môcť využiť, napr. nastavenia v Dynamics Processor alebo (čo je nejväčšia škoda*) uložiť si svoj set (tak ako aj v OtsDJ, je to možné do formátu WAV, ktorý neskôr môžete prekonvertovať do mp3 či iného formátu). Čiže je pochopiteľné, že pre využívanie všetkých funkcií, ktoré tieto program(y) obsahuje(ú) je nutné uhradiť určitú čiastku. No poďme na to, čo nám tieto produkty ponúkajú aj bez toho aby sme minuli čo len korunu. Tak v prvom rade sú to dve základné možnosti: mixovanie a scrathing. Ešte by som spomenul, že názov "Hip-Hop" bol odvodený práve z toho akou formou púsťal DJ skladby do éteru, teda "preskakovaním" do predu a naspať, alebo nejak podobne :) (citát z abc DJ - Introduction to Scratching In fact, the name "hip hop" originated from describing DJ's that “hop” back and fourth between turntables in a "hip" way. Ako som už spomenul, k dispozícii máte dva gramce pomocou ktorých môžete mixovať a scratchovať.
Mixovanie je v podstate púštanie jednej skladby cez druhú kedy vám vznikne z dvoch rôznych skladieb jedna originálna. Každý gramec obsahuje ovládanie rýchlosti tempa a výšiek (pitch) a reguláciu smeru prehrávania (DIRection), samostatné tlačidlo stop, play a špeciálne na "fade" efekt (laicky to vysvetlím: pomalé zastavenie a zároveň aj stíšenie prehrávania danej skladby na danom gramci a zároveň začatie prehrávania skladby na druhom gramci ak je zapnutá možnosť Auto DJ). Pridanie vlastných skladieb do playlistu je jednoduché, môžete pridať konkrétne jednu skladbu alebo zložku obsahujúcu dané skladby vo formáte ots, wav alebo mp3. A môžete začať!
Sratchovanie je už o niečo zložitejšia záležitosť, no všetko záleží len od zručností daného DJa. Počas prehrávania skladby môžete vidieť ako sa daný vinyl (musím povedať že veľmi pekne :) točí a po presunutí kurzora myši nad točiaci sa vinyl sa kurzor zmení na ruku, no nie takú ako poznáte zo základnej sady kurzorov. No a všetko už nasvedčuje tomu že už len stačí "chytiť" (jednoduchým kliknutím ľavého tlačidla) vinyl a začať sratchovať (pridržaním stlačeného tlačidla pohybovať do predu a spať atď.). Zo začiatku to možno bude znieť divne, no záleži na stope ktorú práve vystihnete a na skladbe.

Tipy & Triky:
- Ak pri sratchovaní budete držať stláčený kláves Ctrl, zvuk pri manipulácií s vinylom bude vydávaný len ak ním budete točiť v smere hodinových ručičiek. Naopak, ak budete držať stalčený kláves Shift, zvuk budete počuť len pri spätnom točení vinylom - v proti smere hodinových ručičiek. Kombináciou týchto možností sa vám podarí urobiť rôzne zaujímavé kúsky.
- Dole pod gramcom sa nachádzajú dve zaujímavé tlačidlá: FX ktoré obsahujé rôzne efekty ako 5 základných sratch samplov, alebo možnosť zvoliť kvalitu vinylu, ktorá musím povedať, že je fakt originálna a po zvolení najprv z profesionálnej na lacnú je daný rozdiel kvalít naozaj cítiť, teda počuť :). Hneď vedľa sa nachádza tlačidlo ktoré ma len jedinú funkciu: vyvolanie efektu "zaseknutej ihly" ak chcete aby sa určitá časť skladby (v rozsahu 1.3 sekundy) opakovala.
- Každý gramec obsahuje aj tzv. "seeking bar", ktorý graficky zobrazuje dĺžku skladby, na ktorý ked kliknete a začnete myšou chodiť sem-a-tam vyoláte efekt akoby ste daný vinyl doslova tou ihlou "škrabali" :)
- Ak si chcete svoj set nahrať, stiahnite si program GoldWave (nájdete ho aj v sekcii download), po nainštalovaní a spustení si vytvorte nový súbor a v možnostiach nahrávania zvolte (zafajfknite Select :) ako zdroj Stereofónny zmiešavač alebo niečo v tom zmysle na hodnotu cca 40-50, zapnite nahrávanie a môžete scratchovať. Po skončení stopnite nahrávanie a súbor uložte do vášho obľúbeného formátu. Aby to nebolo až tak jednoduché :), počas vašej aktivity vám napriek budú robiť vnútorné hlášky programu aby ste si ho zaregistrovali :)
Skoro by som bol zabudol na ešte jednu dôležitú vec a to crossfader, pomocou ktorého môžete zvoliť z ktorého z gramcov má byť púšťaná skladba a v akom rozsahu, poprípade obe naraz. Možností týchto programov (konkrétne som sa venoval práve OtsTurntables) je určite veľa a na mnohé z nich prídete postupne aj sami.

Na záver by som spomenul jednu veľkú výhodu a to možnosť mixovať a scratchovať doslova všetko* (čo máte vo formáte mp3 či wav). No jedno chcem podotknúť, týmto článkom nechcem povedať, že toto je TÁ cesta k profesionálnemu DJingu alebo niečo v tom zmysle, ale za vyskúšanie nič nedáte a budete mať aspoň akú-takú predstavu aké to je s ozajstnými gramcami, aj keď rozdiel v spôsobe obsluhy je dosť veľký. Predsa len, ruky máme dve, no kurzor myši len jeden :) Preto ak niekto bral moje vysvetľovanie ako dané časti v tomto programe fungujú, že je až príliš vážne tak to len pre lepšiu predstavivosť ak pri čítaní článku daný program nemáte práve pred sebou. No som rád, že existujú aj programy takéhoto typu a že je možnosť ich zadarmo vyskúšať aj keď s určitímy obmädzeniami. Ja osobne môžem skonštatovať, že aspoň o malý krôčik som sa k tomu ozajstnému DJingu ako-tak priblížil a že si kedykoľvek len tak z nudy môžem z chuti zascratchovať.

Súvisiace linky:
orbitvehicle.com - Ako sa stať dýdžejom rýchlo a dobre / časť 2 - hiphop dj

Pridaj názor


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Stará Ľubovňa alebo Sabinov + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Piatok, 26. Apríl 2024  meniny má: Jaroslava zajtra: Jaroslav