Tip na Web: whosampled.com - databáza skladieb z ktorých boli použité sample pre vytvorenie iných skladieb

Tip na Web: whosampled.com - databáza skladieb z ktorých boli použité sample pre vytvorenie iných skladieb who-sampled-whosampled-kto-koho-vysamploval.jpgTento rok bude neskutočne úrodný na dobrú hudbu, tak napríklad Mac Miller. Dosť sa mi zápáčila skladba ``Good Evening´´, až tak že som si z inštrumentálky strihol na zvonenie (kto má záujem tu si to zvonenie môžete stiahnuť (676.49 Kb 224kbps 44kHz - Mac Miller - Good Evening zvonenie na mobil v mp3)). Celkovo mixtape K.I.D.S sa mi páči skôr kôli hudbe ako kôli rapu, proste žiadne moderné elektro ale hip-hop, čo skladba to hip-hop. Z ``Nikes On My Feet´´ som skoro odpadol a ak aj ty tak si to kľudne daj do statusu ;) alebo Knock Knock. Kto v poslednej dobe spravil skladbu zo samplu z rokov 60-tych (Kanyeho Diamanty zo Sierra Leone sú z 1971)? A tak teda idem skladbu za skladbou a hľadám pôvod každej skladby. No a tu prichádzam k webu whosampled.com o ktorom bude tento článok (len trošku dlhšie intro :)).

Web ako služba je fayn, nájdete si umelca či samotnú skladbu, ktorú si rozkliknete a ukážu sa vám embednuté videá s originálnou skladbou z ktorej bol použitý sampel a už finálnou novou skladbou s tým, že nad videami je uvedené v akej minutáži sa sampel začína. Pod tým samozrejme nejaké affil tlačítka, veď web musí aj z niečoho žiť. Teda ako som napísal web je fayn až na to vyhľadávanie, ktoré je neviem akým spôsobom robené ale zrejme tam nie je klasický LIKE '%query%' pretože dopátrať sa k danej skladeb sa Vám možno podarí až na tretí-štvrtý krát. Nebudem tu písať ako hľadať to si už vychytajte sami. Ak nie môžte si to pomaly prebrowsovať podľa žánrov: Hip-Hop/R&B, Electronic/Dance, Rock/Pop, Reggae, Country/Folk, Soul/Funk/Disco, Jazz/Blues, Classical, World Music, Soundtrack alebo podľa rokov začínajúc od 1956 prípadne podľa tagov. To najdôležitejšie, v databáze je zatiaľ 90000 skladieb a 35000 umelcov a ak sa pýtate či je medzi nimi aj nejaký Slovák tak áno, našiel som tam Rytmusa a tuším 4 z jeho songov. S najväčším počtom samplov je tam zrejme Jay-Z (530), ďalej Kanye (430) ale nemusí sa jednať o konečné čísla nakoľko ľudia tvoria stále a web je zrejme zatiaľ nový. Preto ak chcete mať v databáze viac Slovákov je možné sa zaregistrovať a prispieť dopĺňaním.

No a na čo je to všetko dobré, tak v prvom rade je pekné mať všetky tieto info pokope a môcť si rýchlo vyhľadať kto čo v ktorej skladbe použil, čo možno bude mať vplyv aj na to, že pre ľudí hudby menej znalých (najmä čo sa starších songov týka) sa otvoril univerzálny info kanál odkiaľ čerpať námety na kvalitné sample a tým pádom však aj môže vznikať v jednom čase viacero skladieb s rovnako použitým samplom. Koniec koncov to uľahčí čas v prehrabávaní sa v kope starých vinylov, jednoducho už ten-daný digger vie za čím má ísť a čo hľadať. Pre nás ostatných to znamená najmä doplnenie si informácií o obľúbených skladbách, čiže už to nebude len pasívne počúvanie, uvidíme za pár rokov akým smerom sa bude web uberať. Ak ste však vedeli ``zajedať´´ neskutočné hodiny pozeraním priblblých videí na youtube či inde a máte radi hudbu a teda najmä hip-hop/r&b tak pri tomto webe budete vedieť stráviť tiež nejakú tu polhodinku. Príjemné vzdelávanie!

Pridaj názor


Potrebujete vytvoriť www stránku (či už ste z mesta Lipany alebo Snina + okolie)?
Viac info zdarma...

© 2005 - 2024 res5ekt.com All rights reserved
tvorba web stránok


  Piatok, 19. Apríl 2024  meniny má: Jela zajtra: Marcel